Derneğimiz koordinatörlüğünde yürütülmekte olan kısa adı “Birlikte Yaşlanalım” olan “Dijital Engelleri Aşmak; Yaşlılar İçin Bilgisayar Okuryazarlığı” Erasmus+ Yetişkin Eğitimi projesinin açılış konferansını BURDUR’da Grand Özeren otelde 22 Şubat 2019 tarihinde yaptık.
Burdur Valisi Sayın Hasan ŞILDAK ve eşi Fatma Nur ŞILDAK, tanıtım konferansımıza katılarak bizi onurlandırdılar. Projenin tanıtımının yapıldığı Toplantıya Dernek Yönetim Kurulumuz ile Proje Ortaklarımız; Burdur Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İtalya, İspanyol ve Belçikalı ortaklarımız ile kamu kurum müdürleri, yaşlı vatandaşlarımız, huzurevi sakinleri, şehit aileleri ve STK temsilcileri katıldı. Burdur halkının konferansımıza gösterdiği ilgi ise bizi ziyadesiyle memnun etti.
Projemiz, iki yıl süre ile Burdur Huzurevi Yaptırma ve Yardımlaşma Derneği koordinatörlüğünde Burdur Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu ile İtalya, İspanya ve Belçika’dan Halk Eğitim Merkezlerinin ortaklığıyla yürütülecek. Projemizle, 60 yaş üstündeki yetişkinlere temel düzeyde bilgisayar ve internet kullanımı becerisi kazandırmayı, söz konusu bireylerin sosyal hayatın içinde kalmalarını, arkadaş ve aileleriyle iletişim kurabilmelerini, doktor randevusu alabilmelerini, bankacılık işlemlerini yapabilmelerini, internet üzerinden alışveriş yapabilmelerini, hava durumu ve haber kaynaklarını okuma vb. temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini amaçlıyoruz. Böylelikle yaşlılarımızın kendi fiziki, sosyal ve zihinsel kapasitelerini anlamalarının sağlanması ve kendi ihtiyaçları, arzuları ve kapasitelerine göre sosyal yaşama katılarak aktif yaşlanmalarına katkıda bulunulması hedefleniyor.
Konferansımıza katılımları ile bizi onurlandıran Burdur Valisi Sayın Hasan ŞILDAK, bir konuşma yaptı. Konuşmasında “Bu proje her yönüyle takdire değer. Öncelikle de Burdur Huzurevi Yaptırma ve Yardımlaşma Derneği’mizi tebrik ediyorum. Proje ilimiz için örnek teşkil etmesi boyutuyla önemsenmesi gerekiyor ama aynı zamanda içerdiği konu ve hedef kitlesiyle bizim de zaten devlet olarak baş tacı ettiğimiz yaşlılarımıza uzanması dolayısıyla ayrı bir önem taşıyor. Ben benzeri çalışmaların bu çalışmadan esinlenerek örnek alınacak bir çalışma olması dolayısıyla daha da cesaretlendirici olacağını, gerek sivil toplum kuruluşlarımıza, derneklerimize, vakıflarımıza, gerek meslek kuruluşlarımıza ve kamu kurum ve kuruluşlarımıza büyük bir şevk vereceğini, destek sağlayacağını umut ediyorum ve katkı verecek bütün proje ortaklarını bir kez daha tebrik ediyorum.”dedi.
Burdur Huzurevi Yaptırma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İlhan Kayış’ da projenin ildeki diğer sivil toplum kuruluşlarını da teşvik edeceğine inandığını ve bugün genç nüfusa sahibiz ancak bugünün gençlerinin geleceğin yaşlıları olacağı için gelecekte yaşlı nüfusumuzun artacağına vurgu yaparak şimdiden bu alanda farklı çalışmalar yaparak geleceğe hazırlanmamız gerektiğini ifade etti.
Burdur Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Akan, projenin amacına ulaşması için proje yürütme ekibinin yapacağı çalışmaların yanında 4 bilişim teknolojileri öğretmeninin Belçika ve İtalya’da 60 yaş üstü yetişkinlere temel düzeyde bilgisayar ve internet kullanımı ile mobil işlemleri gerçekleştirmeye yönelik birer haftalık eğitime katılacağını belirtti.
İtalyan ve İspanyol ortaklarımız da projenin önemine vurgu yaptılar. Bu projeye neden katıldıklarını açıklayan konuşmalar yaptılar.
İspanya ve İtalya’dan gelen proje ortaklarının konuşmasının ardından proje yürütücüsü Meryem Zincirli tarafından projenin içeriğiyle ilgili sunum yapıldı.